Usein kysytyt kysymykset

Tämä sisältö auttoi minua
9

Alta löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Onko yökastelu perinnöllistä?

Kyllä. Tutkimukset osoittavat, että jos toinen vanhemmista on ollut lapsena yökastelija, on noin 40 %:n mahdollisuus, että myös lapsesta tulee yökastelija. Jos molemmat vanhemmat ovat olleet yökastelijoita, mahdollisuus on jo noin 70 %.

 

Onko yökastelu elinikäinen vaiva?

Ei. Yleisin ikäluokka joka kärsii tästä ongelmasta ovat 5-10 vuotiaat. Tämän iän jälkeen ongelma vähitellen katoaa ja ainoastaan 3% teini-ikäisistä yökastelee. Yökastelevien aikuisten määrä on todella pieni.

 

Onko yökastelu sairaus?

Ei. Yökastelu (tai enureesi) ei ole sairaus. Yökastelu johtuu joko siitä, että virtsarakkoa kontrolloiva hermojärjestelmä ei ole vielä kehittynyt, tai siitä että lapsi ei vielä tuota tarpeeksi virtsaneritystä vähentävää antidiureettista hormonia nukkuessaan. Jos lapsi on ollut kuiva pitkän aikaa mutta alkaa yökastella uudelleen, se voi johtua virtsateiden infektiosta tai muista syistä, jotka lääkärin tulisi tutkia.

 

Milloin minun tulisi hakea apua ja mistä?

Jos lapsesi yökastelee säännöllisesti viiden ikävuoden jälkeen, sinun tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin. Tässä iässä lapsen elimistö on yleensä jo oppinut kontrolloimaan yöllistä virtsan tuotantoa. 10 %:lle lapsista tätä ei kuitenkaan ole vielä tapahtunut. Tämän takia sinun pitäisi selvittää minkä tyyppisestä enureesista on kyse. Puhutaan ”primääristä”, jos lapsi ei ole vielä lainkaan onnistunut nukkumaan öitään kastelematta sänkyään ja ”sekundäärisestä” jos lapsi aloittaa yökastelun uudelleen oltuaan jo pitkään kuivana. Yökastelua voidaan hoitaa, mutta hoito riippuu yökastelun syistä. Voit myös saada apua terveydenhuollon ammattilaiselta joko kuntasi nettisivuilta tai lapsesi koululta.

 

Kenen tulisi tietää lapseni yökastelusta?

Lapsesi on luultavasti häpeissään tämän ongelman vuoksi, joten ole hienovarainen ja kunnioita lapsesi toiveita. Tämän vuoksi älä puhu asiasta muiden kanssa lapsen läsnäollessa, poikkeuksena lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen. Jos lapsesi yöpyy leireillä, jalkapallomatkoilla jne, yritä saada häneltä lupa että voit kertoa yökastelusta mukana olevalle aikuiselle, jonka apua voidaan tarvita vahingon sattuessa.

 

Pitäisikö minun puhua psykologin kanssa?

Jos yökastelu aiheuttaa lapsellesi sosiaalisia ongelmia muiden lasten keskuudessa, tai jos se pilaa hänen itsetuntonsa, silloin olisi hyvä idea ottaa yhteytta lastenpsykiatrille. Yökastelu itsessään ei ole psykologinen, vaan fysiologinen ongelma.

 

Onko yökastelu yleistä lasten keskuudessa?

Kyllä. Noin 10-15% kaikista 4-15 vuotiaista lapsista on kärsinyt yökastelusta enemmän tai vähemmän.

 

Onko yökastelu yleisempää poikien keskuudessa kuin tyttöjen?

Kyllä. Yökastelu on noin kaksi kertaa yleisempää poikien keskuudessa. Tyypillisesti 25 lapsen esikoululuokassa on 2-3 poikaa ja 1-2 tyttöä jotka yökastelevat.

 

Auttaako palkitseminen tai rankaiseminen yökasteluun?

Ei. Koska yökastelu on nukkuessa tapahtuva fysiologinen ongelma, lapsi ei voi vaikuttaa siihen. Yksikään lapsi ei yökastele tahallaan joten kuivasta sängystä palkitsemisella ei ole minkäänlaista vaikutusta. Rankaiseminen usein pahentaa tilannetta. Lapsi turhautuu koska ei voi tehdä mitään välttääkseen rangaistusta. Pikemminkin toimi päinvastoin: opeta lapsesi ottamaan vastuu asioista joihin hän pystyy vaikuttamaan, esim muistamaan mennä pissalle ennen nukkumaanmenoa, auttamaan lakanoiden vaihdossa jne.

 

Pitäisikö minun suojata lapseni mahdollisilta noloilta tilanteilta ja vältellä kesäleirejä yms?

Ei. Päinvastoin. Yöt poissa kotoa vahvistavat lapsesi itsenäisyyttä ja uskoa siihen, että hän voi hyvin myös ilman isää ja äitiä. Rohkaise lastasi menemään ulos ja olemaan ystävien ja luokkakavereiden kanssa.  Ilmoita kuitenkin lapsesi opettajalle tai valvojalle tästä ongelmasta, jotta he voivat tarvittaessa reagoida siihen hienovaraisesti. Makuupussissa mukana kulkeva DryNites® on hyvä apu monelle lapselle.

 

Pitäisikö minun herättää lapseni kun menen nukkumaan?

Ei. Kunnioita lapsesi tarvetta unelle. Uni on kehittyvälle lapselle tärkeää. Unen keskeyttämisen sijaan keskity lapsesi juomatottumuksiin. Opeta lastasi myös pissaamaan aina ennen nukkumaanmenoa.

 

Pitäisikö minun estää lastani juomasta iltaisin?

Kyllä ja ei. Jos lapsesi juo illalla paljon, sitä pitäisi rajoittaa. Parempi ratkaisu on opettaa lastasi juomaan tasaisesti päivän mittaan. Tällöin lapsesi on vähemmän janoinen iltaisin.

 

Kuinka minun tulisi toimia, jos lapseni tuntee itsensä vauvaksi yökastelun takia?

Jos käytät DryNitesia® kutsu niitä pyjamahousuiksi. Näytä hänelle että niitä on saatavilla 15 vuotiaille asti, koska on paljon isoja lapsia jotka tarvitsevat erityisiä pyjamahousuja yöllä.

 

Pidentääkö vaippojen / pyjamahousujen käyttö yökasteluaikaa?

Ei. Mikään ei viittaa siihen. Osa vanhemmista pelkää, että lapsesta tulee ”laiska” nukkuessaan vaipan / pyjamahousujen kanssa ja johtaa siihen, että lapsella kestää kauemmin ”oppia” käymään vessassa öisin. Yökastelu on fysiologinen ongelma, jota lapsi ei voi kontrolloida. Tämän vuoksi yökasteluajan piteneminen on myytti. Sen sijaan DryNites® antaa sinulle rauhallisen yön ja kuivan aamun.

 

Mistä voin ostaa DryNites® pyjamahousuja?

Löydät DryNites® tuotteet supermarkettien vaippaosastoilta, apteekeista, tai verkkokaupoista.

Siirry alkuun